Meny

Upplev Uppsala

Från historiska byggnader till tropiska regnskogar och shopping i världsklass – Uppsala är en skattkista full av överraskningar! Här har vi valt ut några av de många sevärdheter staden har att erbjuda. Allt för att du ska få ut det bästa under din vistelse hos oss på Villa Anna!

Uppsala Domkyrka

Låt tornen på stadens mest ikoniska byggnad agera riktmärke när du tar dig runt i Uppsala! Denna gotiska katedral – den största i Skandinavien – invigdes år 1435 och bär på en minst sagt rik historia. Här ligger många kungligheter begravda och Domkyrkan är även hem för ovärderliga skatter som det förgyllda skrinet med Erik den heliges reliker och en berömd predikstol från barockepoken.

Trefaldighetskyrkan

Direkt söder om Domkyrkan hittar du Helga Trefaldighets kyrka. Sakristian från 1200-talet, det medeltida soluret, de fantastiska valven med 1400-talsmålningar och glasmålningarna från förra sekelskiftet är bara några av anledningarna att besöka Trefaldighetskyrkan under din stadsvandring.

Gustavianum

Anrika Gustavianum vid Domkyrkoplan tillhör Uppsala Universitet och är en av stadens kändaste byggnader. Centralt i huset hittar du Rudbecks anatomiska teater, en solurskrönt kupol som släpper in gott om ljus genom sina många fönster. I dag används Gustavianum som universitetsmuseum.

Dekanhuset

Mellan Domkyrkan och Trefaldighetskyrkan ligger Dekanhuset, en palatslik byggnad med anor ända från 1300-talet. Byggnaden har bytt skepnad flera gånger genom århundradena och har använts som både privatbostad, katedralskola och universitetshus.

Saluhallen

Känn pulsen och atmosfären i Saluhallen strax nedanför Domkyrkan! Här fyndar du ostar, skaldjur och andra delikatesser från de många diskarna. Eller varför inte ta en kaffe på något av caféerna och bara njuta av den härliga atmosfären?

Slottet

Uppsala Slott – ofta det första man ser när man närmar sig Uppsala – breder majestätiskt ut sig på stadens höjder, ovanför den vackra Svandammen och Botaniska trädgården. Slottet har tre museer där du kan fördjupa dig i dess händelserika historia. Ett måste på checklistan.

Uppsala Konsert & Kongress

Konserthuset vid Vaksala Torg invigdes 2007 men är redan en av stadens mest symboliska byggnader. Fantastisk arkitektur möter ljuv musik – vem spelar under ditt besök i Uppsala?

Carolina Rediviva

Universitetsbiblioteket, som stod färdigt år 1841, är en viktig del av Uppsalas kulturarv. Bland annat har biblioteket värdefulla och sällsynta samlingar. Här hittar du även en shop med unika produkter som alla har anknytning till bibliotekets utställningar och historia.

Universitetshuset

Det ståtliga Universitetshuset i romersk renässansstil byggdes på 1880-talet och de många moderniseringarna till trots har byggnaden fått behålla sin ursprungliga karaktär. Aulan, ljuskupolerna och högtidssalen – Universitetshuset är en skönhetsupplevelse du inte vill missa.

Bror Hjorts hus

Lär känna Bror Hjorts konst i den berömda skulptören och målarens egen ateljé och bostad! Konstnärshemmet, som i dag är ett museum, är otroligt välbevarat och rymmer ca 250 av Bror Hjorts verk. Sommartid går det bra att ta en kopp kaffe i den trevliga trädgården.

Fyrisån

Utan Fyrisån inget Uppsala! Ån, som är Upplands längsta, har ett omätbart symbolvärde för alla Uppsalabor. Här anordnas varje år en forsränning där studenter bygger egna flottar och paddlar nedför strömmen.

Gågatan

Museer och historiska byggnader i all ära – när det kommer till bra shopping är det ändå gågatan som gäller! Här finns allt du kan önska i form av stora gallerior och butiker. Gågatan är förvisso inte Sveriges längsta, men den har ett överraskande stort utbud!

Botaniska trädgården

Botaniska trädgården, som tillsammans med Linnéträdgårdarna utgör landets äldsta botaniska trädgård, är ett måste för dig som uppskattar lummande skönhet. Besök det tropiska växthuset och den trolska skogen vid Jumkilsstigen. Åk skridskor framför Orangeriets pelartrappa. Få en naturupplevelse värd namnet – utan att lämna staden!