Julbord på Villa Anna
Välkommen hem till Villa Anna och årets julbord
– ett smörgåsbord av tradition lagat från grunden
Julen på Villa Anna slår upp portarna den 21 november och varar fram till den 21 december.
En ljuvlig upplevelse för smak och sinne där du själv väljer dina favoriter från buffén och sedan kan luta dig tillbaka för att njuta, uppleva och umgås.
Låt den rätta julkänslan börja på Villa Anna.
Tisdag – söndag från 12.00 pris 695 kr per person
Måndag – torsdag & söndag från 18.00 pris 895 kr per person
Fredag – lördag från 18.00 pris 995 kr per person
_________________________________
Julen på Villa Anna inleds med att vi till bords serverar årets specialkryddade glögg med smak av havtorn, saffran och citrongräs. Till serverar vi Villa Annas pepparkaka med gräddädelkräm och fikon.
Här följer en presentation av delar från julbordets alla turer och delikatesser, förvänta dig de finaste råvarorna hantverksmässigt utfört.
BRÖDBORDET
Villa Annas signaturbröd bestående av surdegsbröd, yoghurtbröd, surdegsvört, två sorters knäckebröd, smör, cheddarost och prästost.
DEL 1 – Sill
Sillen lägger vi in genom att de hela, riktigt salta filéerna genomgår en omvänd process. Genom att salta ur bitarna blir de riktigt fina och fasta och den naturliga råvaran framträder ytterligare. Vi adderar sedan smaker för att på ett traditionellt sätt lyfta fram hantverket bakom inläggningarna. Ett gediget arbete ligger bakom varje inläggning, som görs pinfärsk
för bästa kvalitet. Vi presenterar åtta olika sillar och en sorts strömming till årets julbord. Inlagd sill med kryddpeppar, lagerblad, citron och lök vilket är vår tolkning av Brantevikssill. En enkel och okonstlad klassiker. Utöver detta hittar du Havtorn- & enbärssill, senapssill med whisky & chipotle, löjromsill, rökt chimichurrisill, kryddsill med apelsin, libbsticksill och Norröna matjessill. Till matjesillen rekommenderar vi tillbehöret brynt smör som en fin smakkombination. Du hittar även stekt inlagd strömming. Vi tycker
att första turen avnjuts allra bäst med potatis, knäckebröd, ost och smör.
Dryckesrekommendation: Ljus lager och vår egen citron och fänkålskryddade snaps. Friskt, svalt och med lätt beska.
DEL 2 – Lax
Julbordets nästa tur är rimmad, gravad och egenrökt lax. Vi gör fem olika sorters lax. Du hittar också gubbröra, Skagentoast, lax- & färskostterrin och köksmästaren Markus favorit, vinägerinkokt lax – klassisk med rena smaker. Prova också vår laxtartar med gurka, chili och lime.
Dryckesrekommendation: Ett svalt glas Champagne eller ett glas vitt vin med bra fräschör – Alvarinho från regionen Minho i Portugal som vi i år valt ut som villans vin.
DEL 3 – Chark
Närproducerade charkdelikatesser som vi hämtar från olika gårdar runt om i Sverige. Salami smaksatt med Karljohansvamp, fänkålssalami och rökt dovhjortstek. Prova även den lufttorkade fläskkarrén från Hansen i Stocksjö Umeå. Rostbiffen, leverpastejen, terrin på oxsvans, anklever, fläsklägg och grisfot bakar vi helt själva. Julskinkan kommer från Rocklunda gård, den kokar vi och sen griljeras den med ströbröd och senap och får en krispig yta. Årets senap kommer från Lisella och Västervik. Goda tillbehör så som vår populära grönkålssallad med granatäpple, rödbetssallad, friterad jordärtskocka, cumberlandsås, picklade kantareller, krondillsgurka och dansk remoulad finns också med på årets julbord.
Dryckesrekommendation: Vi rekommenderar Villa Annas egen mumma. En sagodryck av rang. Måste provas.
DEL 4 – Lutfisk och dopp i grytan
Vi gör även dessa klassiker från grunden. Lutfisken beställs vid bordet för dig som önskar. Även dopp i grytan beställs och serveras vid bordet tillsammans med vårt eget vörtbröd av surdeg. Lutfisken och dopp i grytan tar ca 20 minuter efter att beställningen är gjord.
Dryckesrekommendation: Årets julöl, en amber lager med tydlig rostad karaktär och med dofter av vörtbröd, aprikos, ljus sirap och pomerans.
DEL 5 – Köttbullar, prinskorv, omelett med gräddstuvad svamp och lagrad ost, Janssons frestelse och fläsksida.
Delikata klassiker samsas med överraskningar som vildsvinskorv med chili, ingefärs- & sherryglaserad fläsksida, egengjord julkorv, rårörda lingon, gräddsås, friterad potatis och inte minst alla sorters kål.
Dryckesrekommendation: Ett medelfylligt rött vin, ekologiskt odlat, av druvorna Sangiovese och Montepulciano från Italien, har vi tagit fram för att möta de mer intensiva smakerna i denna tur. Du hittar vinet som villans utvalda på listan.
DEL 6 – Ostbricka Svenska gårdsostar från lokala mejerier och klassiska julostar.
Gott till vårt yoghurtbröd och spröda frökex. Krispigt kex tillsammans med nykokt fikonmarmelad och din favoritost blir en bra kombination.
Dryckesrekommendation: Juligt och alldeles ypperligt till ostarna är portvinsinspirerade Fine Old Vintage, Allesverloren, Swartland i Sydafrika.
DEL 7 – Tomtegröt
Tomten är djupt förankrad i vår svenska jultradition och enligt den medeltida folktron är julgröten belöningen för hans slit under året. Kockarna kokar vår egen tomtegröt enligt klassiskt recept, men lägger till en gnutta kardemumma. Gröten serveras à la carte vid bordet efter beställning. Vem vet, kanske tittar tomten också förbi för ett smakprov. Dryckesrekommendation: Fortsätt gärna med portvinet.
DEL 8 – Bakverk, söta härligheter och godis förstås
Sist men inte minst presenterar vi mängder av godsaker från kökets egna kondisstation. Crème brûlée, youghurtpannacotta med blåbär och kanel, grapefruktsorbet, chokladmousse med körsbär och hasselnöt, saffransostkaka, sandkaka med brynt smör och citron, hjortronmylta, grädde och dumlekaka. Vi kokar också egen knäck och gör konfektyr, hallonmacaron, hemgjorda kolor, praliner och frostade mandlar.
Dryckesrekommendation: Kaffe eller te med en digestif. Digestif betyder digerera – matsmältare. Får vi rekommendera en avec från vår välfyllda avecvagn?
På Villa Anna är julbordet en tradition. Vi vill att det ska andas ”hemma hoskänsla”, ett varmt välkomnande och förstklassig matkonst. Vi använder de bästa råvarorna och tillämpar de klassiska, traditionella hantverksmetoderna, allt för att skapa ett äkta julbord. Varje smakupplevelse har vi med omsorg studerat för att försöka hitta rätt bland tradition och modern matkonst. Några inslag kommer säkerligen överraska och leda till härliga samtal kring borden. Att äta julbord är familjärt och de olika turerna borgar för en lång sittning. Att umgås är essensen av julkänsla för oss.
Tradition, hantverk och klassiska smaker
Varmt välkommen hem till oss!
Eventuell avbokning ska ske senast 3 veckor innan ankomst för kostnadsfri avbokning. Där efter full debitering.