Meny

Julbord på Villa Anna

Välkommen hem till Villa Anna och årets julbord
– ett smörgåsbord av tradition lagat från grunden

Julen på Villa Anna slår upp portarna den 24 november och varar fram till några dagar före julafton.

En ljuvlig upplevelse för smak och sinne där du själv väljer dina favoriter från buffén och sedan kan luta dig tillbaka för att njuta, uppleva och umgås.

 

Låt den rätta julkänslan börja på Villa Anna.

Tisdag – söndag från 12.00 pris 695 kr per person
Måndag – söndag från 18.00 pris 895 kr per person

_________________________________

Julen på Villa Anna inleds med att vi till bords serverar årets specialkryddade glögg med smak av äpple, kanel och myskmadra. Till serverar vi  Villa Annas pepparkaka med gräddädelkräm och fikonmarmelad.

Här följer en presentation av delar från julbordets alla turer och delikatesser, förvänta dig de finaste råvarorna hantverksmässigt utfört.

BRÖDBORDET
Villa Annas signaturbröd bestående av surdegsbröd, yoghurtbröd, surdegsvört, två sorters knäckebröd, smör, cheddarost och prästost. 

DEL 1 – Sill
Sillen lägger vi in genom att de hela, riktigt salta filéerna genomgår en omvänd process. När vi saltar ur bitarna blir de riktigt fina och fasta och den naturliga råvaran framträder ytterligare. Vi adderar sedan smaker för att på ett traditionellt sätt lyfta fram hantverket bakom inläggningarna. Ett gediget arbete ligger bakom varje inläggning för bästa kvalitet. Vi presenterar sju olika sillar och två sorters strömming och gubbröra till årets julbord. Löksill, havtorn- och enbärssill, senapssill, löjromssill, bacon och whisky sill, sill med chili, citrongräs, ingefära och koriander, Norröna matjessill, stekt inlagd strömming, gravad strömming med dragon och vitlök. Vi tycker att första turen avnjuts allra bäst med potatis, knäckebröd, ost och smör. Tillbehör så som rödlök, gräslök, gräddfil och brynt smör finns självklart också. Dryckesrekommendation: Ljus lager och vår egen citron och fänkålskryddade snaps. Friskt, svalt och med lätt beska.

 

DEL 2 – Lax
Julbordets nästa tur är rimmad, gravad och egenrökt lax. Vi gör fyra olika sorters lax. Gravad lax, kallrökt lax med enbär, varmrökt lax, laxtartar med libbsticka, rökt emulsion och marconamandlar, och köksmästaren Markus favorit, vinägerinkokt lax med majjo och örter – klassisk med rena smaker. Du hittar också mini toast med Skagenröra, ägghalvor med löjrom och crème fraiche, lax- och färskostterrin, västerbottenpaj och hovmästarsås.
Dryckesrekommendation: Ett svalt glas Champagne eller ett glas vitt vin med bra fräschör – Pinot Grigio från Italien, som vi i år valt ut som villans vin.

 

DEL 3 – Chark
Närproducerade charkdelikatesser som vi hämtar från olika gårdar runtom i Sverige. Salami Barolo, tryffelsalami, lufttorkad fläskkarré från Hansen Stöcksjö i Umeå, Gustavskorv och rökt viltsvinstek. Rostbiff, leverpaté, Ankleverterrinen med fläsklägg, grisfot och oxsvans bakar vi helt själva. Julskinkan kommer från Rocklunda och griljeras med ströbröd och senap och får en krispig yta. Prova gärna årets goda senap till skinkan. De goda tillbehören till charken är rödbetssallad, friterad jordärtskocka, cumberlandsås, picklade kantareller, krondillsgurka, dansk remoulad samt grönkålsallad toppad med getost, granatäpple och soja.
Dryckesrekommendation: Villa Annas egen mumma. En sagodryck av rang. Måste provas. Hel eller halv kanna serveras till bordet.

 

DEL 4 – Lutfisk  och dopp i grytan 
Serveras à la carte vid bordet efter beställning. Lutfisken serveras med béchamelsås, ärtor och sidfläsk. Dopp i grytan serveras med vårt eget vörtbröd av surdeg. . Lutfisken tar ca 20 minuter efter beställningen är gjord.
Dryckesrekommendation: Årets julbryggd, en maltig, mörk lager med dofter av citrus, grape, ljus sirap och choklad.

 

DEL 5 – Prinskorv från Kötthallen, Villans köttbullar, prinskorv, omelett med gräddstuvad svamp, Janssons frestelse och fläsksida
Delikata klassiker samsas med överraskningar som krutrökt kanelfläsk, fläsksida med ingefärsglasyr och chipotle och whisky, egengjord julkorv, friterad jordärtskocka, picklade kantareller och inte minst alla sorters kål.
Dryckesrekommendation: Ett medelfylligt rött vin, ekologiskt odlad, av druvorna Sangiovese och Montepulciano från Italien, har vi tagit fram för att möta de mer intensiva smakerna i denna tur. Du hittar vinet som villans utvalda på listan.  

 

DEL 6 – Ostbricka 
Gårdsostar och klassiska julostar. Gott till vårt yoghurtbröd och spröda fröknäcke. Krispigt tillsammans med fikonmarmelad och din favoritost bli en bra kombination.
Dryckesrekommendation: Juligt och alldeles ypperligt till ostarna tycker vi att Portvin är. Taylor´s LBV från listan.

 

DEL 7 – Tomtegröt
Tomten är djupt förankrad i vår svenska jultradition och enligt den medeltida folktron är julgröten belöningen för hans slit under året. Kockarna kokar vår egen tomtegröt enligt klassiskt recept. Gröten serveras à la carte vid bordet efter beställning. Vem vet, kanske tittar tomten förbi för ett smakprov också.
Dryckesrekommendation: Fortsätt gärna med portvinet.


DEL 8 – Bakverk, söta härligheter och godis förstås
Sist men inte minst presenterar vi mängder av godsaker från vårt eget kondis. Havtornssorbet, crème brûlée med smak av kanel, pannacotta med smak av citronverbena, bärkompott, brownie toppad med dulce de leche, flingsalt och pistage, vispad grädde, ostkaka med saffran, jordnötscrisp med bubu arare, frostade mandlar, dumlekaka, ris ala malta,  hjortronmylta, mandelmussla, hela nötter, dadlar och fikon. Vi kokar också egen knäck och gör konfektyr, citronkola, praliner och hallonmacarons och mycket mer.
Dryckesrekommendation: Kaffe eller te med en digestif. Digestif betyder digerera – matsmältare. Får vi rekommendera en avec från vår välfyllda avecvagn.

 

 

På Villa Anna är julbordet en tradition. Vi vill att det ska andas ”hemma hoskänsla”, ett varmt välkomnande och förstklassig matkonst. Vi använder de bästa råvarorna och tillämpar de klassiska, traditionella hantverksmetoderna, allt för att skapa ett äkta julbord. Varje smakupplevelse har vi med omsorg studerat för att försöka hitta rätt bland tradition och modern matkonst. Några inslag kommer säkerligen överraska och leda till härliga samtal kring borden. Att äta julbord är familjärt och de olika turerna borgar för en lång sittning. Att umgås är essensen av julkänsla för oss. 

 

Vi serverar årets julbord mellan 24 november och 20 december

 

Eventuell avbokning ska ske senast 3 veckor innan ankomst för kostnadsfri avbokning. Där efter full debitering.

Tradition, hantverk och klassiska smaker

Varmt välkommen hem till oss!