Julbord på Villa Anna
Välkommen hem till Villa Anna och årets julbord
– ett smörgåsbord av tradition lagat från grunden
Julen på Villa Anna slår upp portarna den 21 november och varar fram till den 21 december.
En ljuvlig upplevelse för smak och sinne där du själv väljer dina favoriter från buffén och sedan kan luta dig tillbaka för att njuta, uppleva och umgås.
Låt den rätta julkänslan börja på Villa Anna.
Tisdag – söndag från 12.00 pris 695 kr per person
Måndag – torsdag & söndag från 18.00 pris 895 kr per person
Fredag – lördag från 18.00 pris 995 kr per person
_________________________________
Julen på Villa Anna inleds med att vi till bords serverar vår egen glögg, rykande varm med smak av blåbär, citrongräs och citronverbena. Till glöggen serverar vi villans egna pepparkakor med ädelostmousse och fikonmarmelad.
Här följer en presentation av delar från julbordets alla turer och delikatesser, förvänta dig de finaste råvarorna hantverksmässigt utfört.
BRÖDBORDET
Villa Annas signaturbröd bestående av surdegsbröd, yoghurtbröd, surdegsvört, två sorters knäckebröd, smör, cheddarost och prästost.
DEL 1 – Sill
Sillen lägger vi in genom att de hela, riktigt salta filéerna genomgår en omvänd process. Genom att salta ur bitarna blir de riktigt fina och fasta och den naturliga råvaran framträder ytterligare. Vi adderar sedan smaker för att på ett traditionellt sätt lyfta fram hantverket bakom inläggningarna. Ett gediget arbete ligger bakom varje inläggning, som görs pinfärsk för bästa kvalitet. Vi presenterar åtta olika sillar till årets julbord. Löksill, havtorn- & enbärssill, senapssill med whiskey och chipotle, löjromssill, basilikasill, sill med fänkål, citron och apelsin, rökt sill med sherry och chimmichurri samt matjessill. Till matjessillen rekommenderar vi brynt smör. Vi tycker att första turen avnjuts allra bäst med potatis, knäckebröd, ost och smör.
Dryckesrekommendation: Ljus lager och vår egen citron och fänkålskryddade snaps. Friskt, svalt och med lätt beska.
DEL 2 – Lax
Julbordets nästa tur är rimmad, gravad och egenrökt lax. Vi gör fem olika sorters lax. Du hittar också hovmästarsås, gubbröra, ägghalvor med löjrom, Skagentoast, lax- och färskostterrin och köksmästaren Markus favorit, vinägerinkokt lax – klassisk med rena smaker. Prova också vår populära laxtartar med lime, ingefära, soja, sesam, kimchi, gurka, rödlök och salladslök.
Dryckesrekommendation: Ett svalt glas Champagne eller ett glas vitt vin med bra fräschör – Alvarinho från Minho i Portugal, som vi i år valt ut som villans vin.
DEL 3 – Chark
Vi gör egen leverpastej och rostbiff, samt en fläskläggsterrin med karamelliserad lök, aprikos, pistage och senapsfrö. Prova även vår egen anklevermousse med plommonkompott, rostad lök och krasse. Dessutom hämtar vi närproducerade charkdelikatesser från olika gårdar runt om i Sverige. Lufttorkad fläsksida från Hansen i Stocksjö, Umeå, rådjursstek, salami och ölkorv. Julskinkan kommer från Rocklunda gård och griljeras med ströbröd och senap och får en krispig yta. Prova årets julsenap som kommer från Lisellas. Vi har även en liten senapsprovningsstation där du även hittar Västervikssenap. Vilken blir din favorit i år?
Dryckesrekommendation: En stark rekommendation är Villa Annas egen mumma. En sagodryck av rang. Måste provas.
DEL 4 – Lutfisk och dopp i grytan
Vi gör dessa klassiker från grunden. Lutfisken beställs vid bordet för dig som önskar. Dopp i grytan finns på julbordet och serveras med vårt eget vörtbröd av surdeg. Lutfisken tar ca 20 minuter efter att beställningen är gjord.
Dryckesrekommendation: Årets julöl, en maltig, mellanmörk lager med dofter av vörtbröd, aprikos, ljus sirap och pomerans.
DEL 5 – Köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse fläsksida, omelett med gräddstuvade champinjoner, trattkantareller och parmesan
Delikata klassiker samsas medöverraskningar som kanelröktfläsksida, fläsksida med ingefärsglasyr och vinäger, egengjord julkorv, friterad jordärtskocka, sallad med grönkål, svartkål, spenat, apelsin, honung, dijon, rapsolja, getost, granatäpple och persilja och inte minst alla sorters kål.
Dryckesrekommendation: Ett medelfylligt rött vin, ekologiskt odlat, av druvorna Sangiovese och Montepulciano från Italien, har vi tagit fram för att möta de mer intensiva smakerna i denna tur. Du hittar vinet som villans utvalda på listan.
DEL 6 – Ostbricka Svenska gårdsostar från lokala mejerier och klassiska julostar.
Svenska gårdsostar från lokala mejerier och klassiska julostar så som ädelost och lagrad Cheddar. Gott till vårt yoghurtbröd och spröda knäcke. Krispigt tillsammans med olika marmelad och din favoritost blir en bra kombination.
Dryckesrekommendation: Juligt och alldeles ypperligt till ostarna tycker vi att portvinsinspirerade Allesverloren Fine Old Vintage är.
DEL 7 – Tomtegröt
Tomten är djupt förankrad i vår svenska jultradition och enligt den medeltida folktron är julgröten belöningen för hans slit under året. Kockarna kokar vår egen tomtegröt enligt klassiskt recept, men lägger till en gnutta kardemumma. Gröten serveras à la carte vid bordet efter beställning. Vem vet, kanske tittar tomten förbi för ett smakprov också. Dryckesrekommendation: Fortsätt gärna med portvinet.
DEL 8 – Bakverk, söta härligheter och godis förstås
Sist men inte minst presenterar vi mängder av godsaker från vårt eget kondis. Röda vinbärssorbet, crème brûlée med smak av kardemumma, fruktsallad, brownie, choklad- och espressomousse toppad med chokladsås, pistage, cashewnötter och hasselnötter. Sandkaka med brynt smör och citron, hjortronmylta, hallonkompott och vispad grädde. Vi kokar också egen knäck och gör havtornskonfektyr, passionsfruktsmacarons samt hemgjorda kolor, praliner och chokladbollar med kokos. Citronkola med lakrits, chokladpralin, frostade mandlar och mycket mer.
Dryckesrekommendation: Kaffe eller te med en digestif. Digestif betyder digerera – matsmältare. Får vi rekommendera en avec från vår välfyllda avecvagn?
På Villa Anna är julbordet en tradition. Vi vill att det ska andas ”hemma hoskänsla”, ett varmt välkomnande och förstklassig matkonst. Vi använder de bästa råvarorna och tillämpar de klassiska, traditionella hantverksmetoderna, allt för att skapa ett äkta julbord. Varje smakupplevelse har vi med omsorg studerat för att försöka hitta rätt bland tradition och modern matkonst. Några inslag kommer säkerligen överraska och leda till härliga samtal kring borden. Att äta julbord är familjärt och de olika turerna borgar för en lång sittning. Att umgås är essensen av julkänsla för oss.
Tradition, hantverk och klassiska smaker
Varmt välkommen hem till oss!
Eventuell avbokning ska ske senast 3 veckor innan ankomst för kostnadsfri avbokning. Där efter full debitering.